18 травня – День боротьби за права кримськотатарського народу

Починаючи з 1994-го року в Україні, згідно Указу Президента України № 165/94 від 14-го квітня 1994 року, відзначається «День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу», яка сталася 18-20 травня 1944-го року. А відповідно до постанови Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року №792 в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу та встановлено День боротьби за права кримськотатарського народу та вимушених переселенців у зв’язку з анексією Криму – території України, вчиненою у 2014 році Російською Федерацією, та свідомої політики етноциду з боку окупаційної влади.
 

Сьогодні народ України вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар з рідної землі та висловлює слова скорботи живим свідкам трагічних подій, що увірвалися в їх життя.

Незважаючи на жорстокість репресії, зламати кримськотатарський народ не вдалося, у засланні тривала боротьба за правду і справедливість, за право жити на рідній землі, зберігати традиції і культуру.

Відновивши суверенітет та територіальну цілісність України на Кримському півострові ми убезпечимо світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам, вбережемо українців, кримських татар та інші національності від повторення подібних трагедій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *